Τι στο καλό θα έκανες χωρίς Internet? Ή μάλλον, τι δεν θα έκανες χωρίς αυτό; Το διαδίκτυο είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Και δεν μιλάμε μόνο για τους millenials ή την generation Y, αλλά για όλους! Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν σε ανεπτυγμένες ή αναπτυσσόμενες περιοχές κάνουν συνεχή χρήση του Ιnternet ή έχουν κάνει χρήση του τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους με τον ένα ή τον άλλον τρόπο.
Κλήσεις, βιντεοκλήσεις, αναζήτηση οποιασδήποτε πληροφορίας, διασκέδαση, ψυχαγωγία, αγορές, τραπεζικές συναλλαγές, δουλειά εξ' αποστάσεως και άλλες χιλιάδες δυνατότητες ξεδιπλώνονται μόνο με τη χρήση του. Κι αν σου αρέσουν τα νούμερα, να σου πούμε πως υπάρχουν κάπου στα 4,39 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, ενώ κάθε μέρα συνδέονται 1 εκατομμύριο καινούριοι χρήστες (newbies).
Το Big Bang
Έχεις μπει όμως ποτέ στον πειρασμό να κάνεις στον εαυτό σου αυτές τις βαθιές, υπαρξιακού τύπου ερωτήσεις όπως: από πού ήρθε το Internet; Πώς έγινε; Πότε γεννήθηκε; Ποιος το εφηύρε; Πού πάνε οι κάλτσες όταν εξαφανίζονται;
Έτος: 1969
Μήνας: Οκτώβριος
Τοποθεσία: ΗΠΑ
Είχαν περάσει μόλις δύο μήνες από τότε που ο Neil Armstrong είχε πατήσει το πόδι του στη Σελήνη. Μιας και μιλάμε για την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ προσπαθούσαν με κάθε τρόπο, σε κάθε τομέα να δείξουν πόσο πιο cool και πρωτοπόροι είναι σε σχέση με τους σοβιετικούς.
Ήταν επίσης περίοδος όπου "λεφτά υπήρχαν" οπότε το αμερικανικό κράτος και συγκεκριμένα το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, επένδυε ακόμη και σε τεχνολογικά προγράμματα που τα τρέχανε κάτι τρομερά παθιασμένα nerds και οι καθηγητές τους. Κάτι σαν τους τύπους του Big Bang Theory. Αλλά χωρίς το Internet.
Κωδική ονομασία: APRANET
Για την ακρίβεια, αυτό που τώρα ονομάζουμε Internet τότε το ονομάζανε ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network). Δηλαδή: κάτι βαρετό και καθόλου πιασάρικο. Δεν έμεινε για πολύ έτσι όμως. Ένα λοιπόν από τα πολλά ερευνητικά προγράμματα που χορήγησε το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, ήταν και αυτό για το APRANET.
Το πρώτο ηλεκτρονικό μήνυμα στην ιστορία!
Στην έρευνά αυτή λοιπόν ο Charley Kline, ένας φοιτητής προγραμματισμού που εργαζόταν υπό την επίβλεψη του καθηγητή Leonard Kleinrock στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες (UCLA), ανακοίνωσε το πρώτο ηλεκτρονικό μήνυμα στις 29 Οκτωβρίου 1969!
Τι ακριβώς είχε συμβεί όμως; Ο φοιτητής Charley Kline σήκωσε το τηλέφωνό του και κάλεσε το εργαστήριο υπολογιστών στο Στάνφορντ (SRI) τον συνάδελφό του Bill Duvall. Στόχος του ήταν να πληκτρολογήσει το πρώτο μήνυμα μέσω σύνδεσης στο Internet, και μέσω της τηλεφωνικής επικοινωνίας να επιβεβαιώσει αν εμφανιζόταν το κάθε γράμμα που πληκτρολογούσε και έστελνε ως μήνυμα στον υπολογιστή του SRI. Η φράση που προσπάθησε να στείλει ήταν αυτή που πλέον είναι συνδεδεμένη με κάθε τι που προσπαθείς να κάνεις στο Internet: "Log in" δηλαδή "Σύνδεση"! Στα τελευταία όμως γράμματα το σύστημα δεν άντεξε το τόσο υπερβολικο data... και κράσαρε!
"Λοιπόν, είμαι στο τηλέφωνο με το SRI και πληκτρολογώ το L και λέω,"Εντάξει, πληκτρολόγησα το L, το έχετε;" Ο Bill Duvall, ο τύπος του SRI, παρακολουθεί την οθόνη του και επιβεβαιώνει οτι έχει το L. Εγω πληκτρολογώ το O. Πήρε το O. Δακτυλογραφήθηκε το G. «Περιμένετε ένα λεπτό», λέει ο Bill, «το σύστημά μου έπεσε. Θα σε πάρω πίσω".
Και πάλι, "Lo" αυτά ήταν τα πρώτα γράμματα από την φράση "Log in" που κατάφεραν ποτέ να σταλούν μέσω του πρώτου δικτύου υπολογιστών μεγάλων αποστάσεων. Για την ιστορια πάντως, η ομάδα μπόρεσε να στείλει το πλήρες μήνυμα «Log in» περίπου μία ώρα αργότερα.
World Wide Web (www)
Πέρασαν 2 δεκαετίες για να εξελιχθεί αρκετά το πείραμα του 1969 και να δημιουργηθεί World Wide Web ή αλλιώς ο Παγκόσμιος Ιστός ή αλλιώς αυτά τα ντάμπλγιου-ντάμπλγιου-ντάμπλγιου που πληκτρολογείς για να μπεις σε μία σελίδα.
Ξεκίνησε από την ιδέα μίας ερευνητικής πρότασης με τίτλο «Διαχείριση πληροφοριών», του Tim Berners-Lee, η οποία κυκλοφορεί στο CERN. Μεταξύ άλλων ο νεαρός επιστήμονας εξηγούσε το όραμά του, λέγοντας :
"Με τη δυνατότητα αναφοράς σε όλα με ίση ευκολία, ο Ιστός θα μπορούσε επίσης να αντιπροσωπεύει συσχετίσεις μεταξύ πραγμάτων που μπορεί να φαίνονται άσχετα, αλλά για κάποιον λόγο μοιράστηκαν πραγματικά μια σχέση. Αυτό είναι κάτι που ο εγκέφαλος μπορεί να κάνει εύκολα, αυθόρμητα. … Η ερευνητική κοινότητα έχει χρησιμοποιήσει συνδέσμους μεταξύ έντυπων εγγράφων για ηλικίες: Πίνακες περιεχομένου, ευρετήρια, βιβλιογραφίες και ενότητες αναφοράς… Στο Διαδίκτυο… οι επιστήμονες θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τη διαδοχική οργάνωση κάθε εγγράφου και βιβλιογραφίας, για να επιλέξουν και να επιλέξουν μια διαδρομή αναφορών που εξυπηρετούσαν το δικό τους συμφέρον. "
Ένας μέσος χρήστης
Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, το Internet όπως το ξέρεις μπαίνει σιγα σιγά στην καθημερινότητά σου. Στα τέλη των 90s οι περισσότεροι έφηβοι απανταχού απαιτούν υπολογιστές στα δωμάτια τους. Συνδέονται με το διαδύκτιο και κάθε φορά που χτυπάει το τηλέφωνο η σύνδεση χάνεται. Αν είσαι αυτός/αυτή που μιλάς στο τηλέφωνο, οριακά μπορείς να καταλάβεις τι λέει ο συνομιλητής από τις παρεμβολές και τα "σκσκσκζκσκσζζζζ" στο ακουστικό. Στις επόμενες δεκαετίες όμως, μέχρι και σήμερα, θα βελτιωθεί η ποιότητα του σήματος με απίστευτη ταχύτητα (pun intended).
Πλέον είσαι ο/η χάκερ της γιαγιάς σου που μπορείς και την συνδέεις στο site του Αnt1 για να δει το επισόδιεο του σίριαλ που έχασε. Κάνεις τα πάντα online και εδώ που τα λέμε, περνάς αρκετή ώρα συνδεδεμένος/η: περίπου 6 ώρες και 42 λεπτά ημερησίως - όπου οι 2 ώρες και 16 λεπτά από αυτές, είναι αφιερωμένες στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης! Ο αγαπημένος σου ιστότοπος είναι φυσικά της Google, ενώ ο αμέσως επόμενος είναι το Youtube και τρίτος το Facebook.
Let's talk numbers!
Επειδή η μέτρηση χρήσης του Internet από τους χρήστες του παγκοσμίως προφανώς δεν μπορεί να παράξει σταθερά αποτελέσματα, ανακαλύψαμε όμως μερικούς μέσους όρους που είναι ενδεικτικοί για το θέμα μας. Παγκοσμίως λοιπόν, οι χρήστες του διαδυκτίου, αγγίζουν τα 4,39 δισεκατομμύρια δηλαδή το 57% του παγκόσμιου πληθυσμοού. Παραπάνω από τον μισό πλανήτη δηλαδή είναι online! Στην Ελλάδα 8,13 εκατομμύρια κάτοικοι, είναι χρήστες του Internet καθημερινά, πράγμα που σημαίνει ότι το 73% του συνολικού πληθυσμού της χώρας κάνει καθημερινή χρήση του διαδυκτίου! Ενώ 6 εκατoμμύρια είναι οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Ελλάδα, το 54% δηλαδή του πληθυσμού. Πολύ active θα έλεγε κανείς!
Η παγκόσμια λίστα χρηστών διαμορφώνεται ως εξής τα τελευταία τρία χρόνια:
1.Κίνα : 765 εκατομμύρια
2.Ινδία : 391 εκατομμύρια
3.ΗΠΑ : 245 εκατομμύρια
4.Βραζιλία : 126 εκατομμύρια
5.Ιαπωνία : 116 εκατομμύρια
6.Ρωσία : 109 εκατομμύρια
7.Μεξικό : 76 εκατομμύρια
8.Γερμανία : 73 εκατομμύρια
9.Ινδονησία : 66 εκατομμύρια
10.Ηνωμένο Βασίλειο : 62 εκατομμύρια
Σύμφωνα με έρευνα του 2019 της Hootsuite και της We Are Social στο Digital 2019:
- Τα 3,48 δισεκατομμύρια φτάνουν οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως.
- Οι νέοι χρήστες κάθε ώρα ανέρχονται στους 27 χιλιάδες!
- Η Βόρεια Κορέα είναι στην τελευταία θέση στην παγκόσμια κατάταξη χρήσης των social media, με λιγότερο από 0,1%. (όχι μεγάλη έκπληξη)
- Οι χρήστες μέσω κινητού αγγίζουν τα 5.112 δισεκατομμύρια
- Ο πληθυσμός που κάνει την μεγαλύτερη σε ώρες χρήση διαδυκτίου είναι αυτός των Φιλιππίνων με μέσο όρο 10 ώρες την ημέρα!
Τι θα έκανες χωρίς το Internet;
Ε, ό,τι έκαναν χιλιάδες γενιές πριν απο αυτό : λίγο διάβασμα, λίγο τσάι και συμπάθεια, λίγο κηπουρική, λίγο αργαλειό κτλ. Τι δεν θα έκανες όμως; Σίγουρα θα έχανες την ευκαιρία να απολαύσεις videos εκατομμύρια φορές ιδωμένα όπως το Dog of Wisdom. Τι; Δεν το έχεις δεί;
'Η δεν θα μπορούσες να ακούσεις ενα κυριολεκτικά δισεκατομμύρια φορές παιγμένο τραγούδι ανα τον κόσμο, όπως το Baby Shark, το οποίο πρόσφατα αναδείχθηκε ως το πιο δημοφιλές video τραγουδιού στο YouTube. Για τους γονείς: Συγγνώμη γι'αυτό. Για όλους όσους δεν το έχετε ακούσει/δει : Voila!
Επίσης, δεν θα μπορούσες να απολαύσεις χιλιάδες φωτογραφίες, videos, και memes από πανέμορφα γατάκια. Αλλά και να αγοράσεις εύκολα και γρήγορα το πρόγραμμα καλύψεων που θες για την ασφάλεια σπιτιού σου. Ναι monsieur Poirot, αυτό ήταν μια σαφής προώθηση της ασφάλειάς μας ;)
Ωστόσο εμείς να επισημάνουμε πως ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός και, όχι, ό,τι βρίσκεις στο Internet δεν ισχύει απαραίτητα. Αλλά, με τόσα χρόνια εμπειρίας, θα το γνωρίζεις αυτό ;)