Μεταξύ μας τώρα, πέρα από όλα τα συν της μηχανής, το παρκάρισμα, την ταχύτητα, την άνεση και δε συμμαζεύεται, το ένα και μοναδικό πλεονέκτημα είναι ότι είναι ΚΟΥΛ. Ορίστε, το παραδεχόμαστε: Είμαστε θύματα coolness. Μας αρέσει αυτή η αίσθηση. Ανδρεναλίνη, ταχύτητα, αεράκι. Και δεν έχουμε τίποτα καλύτερο από το να χαζεύουμε μηχανές. Μηχανές σε δράση; Ακόμη καλύτερα. Μηχανές με υπερήρωες σε δράση; Shut up and take my money!
1. Το δικό μας αγαπημένο όχημα του Batman
Είμαστε από αυτούς που πιστεύουν ότι το Batmobile, το κλασικό αγαπημένο όχημα του Batman, τα σπάει ακόμη περισσότερο, όταν ανακοινώνει την εντολή της αυτοκαταστροφής του, μας χαιρετά και μεταμορφώνεται σε Batpod.
Η μηχανή με τα ελαστικά-τέρατα, το απόλυτο design και τον πιο ωραίο ήχο που έχει ακουστεί ποτέ σε ταινία είναι ένα από τα highlights του «Dark Night» και του «Dark Knight Rises» και μία μαγική στιγμή επιφοίτησης του σκηνοθέτη Christopher Nolan που την επινόησε και την παρήγγειλε για τις 2 ταινίες της τριλογίας του.
Η Batpod διαθέτει ένα προηγμένο σχεδιαστικά σύστημα εξάτμισης, σώμα από πολυεστέρα, με ένα ειδικά κατασκευασμένο σασί και ένα κινητήρα της Honda 750cc – και έχει διάφορα γκατζετάκια που ρίχνουν νταλίκες μέσα σε δευτερόλεπτα.
Έξι μοτοσυκλέτες φτιάχτηκαν για τα γυρίσματα, κατά τη διάρκεια των οποίων οδηγούσε κατ΄εξοχήν ο Γάλλος stuntman Jean-Pierre Goy, και μία από αυτές πουλήθηκε πρόσφατα σε δημοπρασία έναντι €375.000! Σε μη χρησιμοποιήσιμη μορφή, φυσικά...
Πάντως, δεν αποκλείεται στο μακρινό ή και κοντινό μέλλον των αυτόνομων οχημάτων να κυκλοφορούν ανάμεσά μας μηχανές που να θυμίζουν, στο design και την κατασκευή τουλάχιστον, την Batpod. Σαν κι αυτήν που σχεδίασαν designers της BMW, ήδη από το 2016.
2. Enter Batgirl, exit penguin!
Τι έχουμε εδώ; Μία γυναίκα superhero στον κόσμο τον ανδρών. Η Batgirl εμφανίστηκε στη ζωή του Batman, και στον τρίτο κύκλο της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς των 1960's, με τη δική της μηχανάρα – ναι, μοβ, με φρου φρου, τούλια και φιόγκο, αλλά και πάλι badass - και με τη δική της προσωπική κρυψώνα πίσω από τον τοίχο του δωματίου της.
Η μηχανή που χρησιμοποιήθηκε για τη σειρά ήταν μία Yamaha YDS5E 250, λίγο πειραγμένη για να ταιριάζει με τη μοβ στολή της Batgirl και το κιουτ στυλ της.
Σύμφωνα με την ηθοποιό Ιβόν Κάρλεγκ, η απόφαση των παραγωγών να τη διαλέξουν για τον ρόλο της Batgirl, βασίστηκε σε δύο βασικούς παράγοντες: πρώτον ήταν χορεύτρια, δεύτερον οδηγούσε η ίδια μηχανή. Με τέτοια άνεση, ώστε δε χρειάστηκε καν να προσλάβουν κασκαντέρ για να την ντουμπλάρει. Σε όλες τις σκηνές με τη μηχανή, είτε βολτάρει είτε περνάει μέσα από τοίχους, οδηγεί η ίδια.
3. Μηχανή από την κόλαση για τον Ghost Rider
Ναι οκ, οι ταινίες ήταν μέτριες, αλλά μιλάμε για τον ένα και μοναδικό, εξ ορισμού μηχανόβιο, αντί-ήρωα της Marvel και γι’ αυτόν τον αγαπάμε. Είτε σε ρόλο κασκαντέρ είτε σε ρόλο κυνηγού του διαβόλου, ο Ghost Rider είναι πάνω απ' όλα ένας επαγγελματίας οδηγός μηχανής.
Για τον κινηματογραφικό ρόλο, λοιπόν, στο πρώτο Ghost Rider (2007), χρησιμοποιήθηκε μία υπέροχη Harley-Davidson Panhead Chopper η οποία σχεδιάστηκε ειδικά για την ταινία, και σύμφωνα με διάφορα στοιχεία, ειδικά για να μοιάζει και να παραπέμπει στη θρυλική μηχανή του Captain America, ως φόρος τιμής στο Easy Rider. Η απόδειξη; Ο ίδιος ο Peter Fonda (Captain America στο "Easy Rider"), ο οποίος συμμετέχει ως διάβολος στο Ghost Rider, κοζάρει νοσταλγικά τη μηχανή του Johnny Blaze (Ghost Rider).
Για να μεταμορφωθεί αυτή η γλυκιά μηχανή «Grace» στη διαβολική, φλεγόμενη «Hell Cycle» που δε γνωρίζει κανέναν νόμο της φύσης και αγγίζει τα 3.000 χλμ/ώρα, εννοείται ότι έπαιξαν πολλά CGI γραφικά και εφέ. Ωστόσο, οι σκηνοθέτες προσπάθησαν να γυρίσουν όσο περισσότερες πραγματικές σκηνές μπορούσαν. Μάλιστα, ένιωσαν και οι ίδιοι λίγη δράση, όταν φόρεσαν roller skates και δέθηκαν σε μηχανές για να βγάλουν ακραία πλάνα.
Και έπειτα απ΄όλες τις περιπέτειες στα γυρίσματα, απ’ ότι φαίνεται έπαιξε και μία μηνυσούλα ύψους $1 εκατ., από έναν κασκαντέρ, ο οποίος σε άλμα που έπρεπε να κάνει με μία φλεγόμενη μηχανή, αντί να προσγειωθεί σε μία λίμνη, έπεσε στο έδαφος, με αποτέλεσμα να υποστεί εγκαύματα και τραυματισμό στον πνεύμονα!
Η βασική μηχανή που χρησιμοποιήθηκε στο δεύτερο αμφιλεγόμενο Ghost Rider και ταίριαξε κουτί με το στυλ του ηθοποιού Nicolas Cage, ήταν μία Yamaha Vmax.
4. Μηχανή VS Ελικόπτερο; Wolverine - 0.
Από την πρώτη πρώτη ταινία X-men (2000) ο Wolverine δείχνει το πάθος του για μηχανές και αδρεναλίνη. Ή μάλλον, αν το προσέξεις, οι στιγμές που είναι πραγματικά χαρούμενος, είναι όταν οδηγεί μηχανή - κι ακόμη καλύτερα όταν κλέβει μηχανή, κι ακόμη ακόμη καλύτερα όταν η μηχανή που κλέβει είναι του Scott.
Αλλά η πραγματική ευκαιρία να δείξει ο Logan τα skills του εμφανίζεται στο "X-Men Origins: Wolverine (2009)". Αυτή τη φορά πέφτει στα χέρια του μία 1963 Harley-Davidson DuoGlide FLH. Η οποία και ταιριάζει με το μαυροκίτρινο δερμάτινό του και τον εξυπηρετεί τέλεια, για να τα βάλει με φορτηγά, αυτοκίνητα, ελικόπτερα, ό,τι βρεθεί μπροστά του!
Και επειδή η αγάπη για τη μηχανή δεν κρύβεται, το φωνάζουμε όπου βρεθούμε και σταθούμε και καλά κάνουμε, ο μηχανόβιος και στην πραγματική ζωή ηθοποιός, Χιου Τζάκμαν, στην πρεμιέρα της ταινίας "X-men Origins: Wolverine" (2009) εμφανίστηκε στο κόκκινο χαλί φυσικά με μία Harley-Davidson.
5. Οι Harley του Captain America
Ο Χαρλεάς του κόσμου των Avengers. Δεν υπάρχει άλλος υπερήρωας που να έχει συνδεθεί περισσότερο με τη Harley-Davidson από τον Captain America. Και επειδή οι παραγωγοί της ταινίας «Captain America: The First Avenger» το σέβονται αυτό, έκαναν τα πάντα για να βρουν την ιδανική μηχανή για τα γυρίσματα.
Βρήκαν το πιο κοντινό μοντέλο στις ορίτζιναλ, αμερικανικές, στρατιωτικές μοτοσικλέτες του β’ παγκοσμίου πολέμου: 1942 Harley-Davidson WLA Liberator. Η ατραξιόν των γυρισμάτων, όπως φαντάζεστε.
Στο sequel (2014) "Captain America: The Winter Soldier" και στο πιο πρόσφατο "Captain America: Civil War", η επιλογή για τον Captain America ήταν μία Harley Street.
6. Black Widow με την πρώτη ηλεκτροκίνητη Harley!
Και ποια είναι πάντα εκεί για να φέρει την πεσμένη ασπίδα στον Captain America; Και με μία ελαφρώς πιο προηγμένης τεχνολογίας μηχανούλα;
Η Black Widow είναι η easy rider που κλέβει την παράσταση στο «Avengers: Age of Ultron». Βασικά η μηχανή είναι η πραγματική σταρ: Harley-Davidson LiveWire. Η πρώτη ηλεκτροκίνητη Harley, η οποία δεν είχε καν κυκλοφορήσει στην αγορά όταν βγήκε η ταινία, το 2014. Ήταν το πρότυπο μοντέλο που παρουσίασε η Harley-Davidson και διάλεξε τον ιδανικό κόσμο και το κατάλληλο πρόσωπο για την παρθενική της εμφάνιση.
Στα τεχνικά: Πιάνει 0-100 σε 3.5 δευτερόλεπτα και έχει αυτονομία 180 χλμ με μία φόρτιση. Α, και δεν έχει συμπλέκτη! Η πρώτη Harley όπου η αλλαγή ταχυτήτων δε γίνεται χειροκίνητα, αλλά αυτόματα. Φυσικά, καθώς είναι ηλεκτροκίνητη, δεν καίει καύσιμα και - κρατηθείτε - δεν ακούγεται. Αυτό το τελευταίο πονάει, γιατί πάνω στον θόρυβο της μηχανής της χτίστηκε ένα cult image για πολλές δεκαετίες. Αλλά η τεχνολογία προχωρά και η Harley έκανε το βήμα, παίρνοντας ομολογουμένως ένα ρίσκο να απογοητεύσει αρκετούς πιστούς χαρλεάδες - φροντίζοντας όμως να έχει έναν εντυπωσιακό βρυχηθμό στην επιτάχυνση.
Και στο ξεκίνημα στραβοπάτησε. Η LiveWire Harley βγήκε στην αγορά τον Νοέμβριο του 2018 (με αρκετά τσιμπημένη τιμούλα στα €25.000), αλλά αποσύρθηκε εκτάκτως λίγους μήνες μετά, γιατί απ΄ό,τι φαίνεται προέκυψε ένα θεματάκι με τη φόρτισή της...
7. Μόνο Enduro για τη Wonder Woman
Wonder Woman, τελευταία και καλύτερη, γιατί είναι μία από τις πρώτες γυναίκες superheroes που εμφανίζονται σε κόμικς και σε τηλεόραση. Και γιατί είναι Αμαζόνα. Και γιατί οδηγεί μηχανές Enduro, κάνει σούζες και ρίχνει κλωτσίδια – πάντα με κράνος και ειδικά γυαλιά για να περνά το σωστό μήνυμα 😉
Αυτή ήταν η Wonder Woman που γνώρισαν εκατοντάδες χιλιάδες έφηβοι το 1970 στις ΗΠΑ και όχι μόνο, μέσα από την ερμηνεία της Λίντα Κάρτερ - μάλλον η καλύτερη προσωπικότητα Wonder Woman μέχρι σήμερα.
Οι μηχανάρες που οδήγησε, με τη βοήθεια της κασκαντέρ Debbie Evans, ήταν μία Yamaha 1250 και μία Kawasaki KE 175. Και αυτή είναι μία από τις καλύτερες σκηνές καταδίωξης της σειράς, με το κλωτσίδι που λέγαμε. Απολαύστε αμερικανική τηλεόραση των 70s!